Öncelikle herkese merhaba, bu postum yazılım hakkında değil motosiklet hakkında olacak – başlıkta belirtildiği gibi – baştan uyarımı yapayım. 😀
Bir süredir motosiklet için ehliyet ve ilk motorumu almak için uğraşıyordum, bu postum da da bu süreçte edindiğim bilgileri sizinle paylaşmak istedim.
Çocukluğumdan beri motosikletlere ilgim vardı fakat hiç ehliyet alıp motor sürme sürecine girmemiştim, artık bunu yapmam gerekli dedim ve sürece böyle başladım.
Öncelikle alacağınız ehliyet sınıfına karar verin. Kısaca motosiklet ehliyet sınıflarından bahsetmek gerekirse;
A: 35 kw yi geçen Motosiklet – tüm motorsikletler
A2: 35 kw yi geçmeyen Motosiklet – genelde 600 cc’ye kadar olan motorlar (Benim başvurduğum sınıf)
A1: 125 cc’ye kadar Motosiklet
Dipnot: Otomatik sınıfı ehliyet, vitesli araçları kullanamıyor fakat vitesli sınıfı ehliyet otomatiği kullanıyor.
Sınıfınıza karar verdikten sonra süreç iyi bir eğitim almanız gereken, mümkünse yakın , maliyeti uygun bir sürücü kursu seçmeniz ile başlıyor. Burada iki ipucum var;
1– Mümkünse çevrenizden birinin gidip, ehliyetini aldığı, referans olabileceği bir kurs bulmaya çalışın.
2– Kesinlikle fiyat konusunda pazarlık yapın.
Sürücü kursunu seçtiniz ve artık eğitimlere başlamanız gerekecek. (B sınıfı ehliyetim olduğu için direkt direksiyon derslerinden başladım.) Bu süreçte kesinlikle eğitmeniniz ile konuşarak sürüş derslerine katılabileceğiniz gün ve saatler belirleyin. Gerçekten eğitimlere katılmanın büyük yararı oluyor.
Motosiklet sınavı iki etaptan oluşuyor;
1- Parkur:
- Slalom – Dubalar arasından, dubalara temas etmeden geçmeniz gerekiyor.
- 8 Çizme – Yere çizilen 8 sembolünün dışına çıkmadan ve ayağınızı yere koymadan dönmeniz gerekiyor.
Boş tur: Sıradaki etap için parkurda hiç bir adıma girmeden atılan tur. - Engelden Kaçma: Başlangıç dubası ile bitiş dubası arasında aniden manevra yapmanız ve çizginize dönmeniz gerekiyor. (Çukurdan kaçmak gibi)
Boş tur: Sıradaki etap için parkurda hiç bir adıma girmeden atılan tur. - Çizgi Üstü : Yerde çizili olan düz çizgi üstünde dışarı çıkmadan gitmeniz gerekiyor.
Boş tur: Sıradaki etap için parkurda hiç bir adıma girmeden atılan tur. - Hızlanma ve Ani Fren: Parkurun son etabı olarak hızlanarak yerde bulunan çizginin sınırında durmanız gerekiyor.
2- Trafik : Genel olarak şerit kontrolü, sinyaller, göstergeler, trafiğe olan uyum gibi konular inceleniyor.
Benim bu süreçte öğrendiğim ve size de aktarmak istediğim en önemli bilgi motosikleti kullanırken bakışların önemi. Eğitim almaya başlayınca biraz kullandıkça mutlaka bu konuyu kavramaya çalışın. Çok yardımcı oluyor.
Sınav gününüz geldi ve sınavınız başarıyla geçtiniz. ( Sınav günü geçip -geçmediğinizi anlıyorsunuz ). Buradan sonra benim için geçen süreç şöyle;
Sınavdan yaklaşık 1 hafta sonra kursum tarafından arandım ve dosyamın hazır olduğunu söylediler. İçinde ehliyet sertifikasının da olduğu, ehliyet randevusu için gerekli olan fotoğraf, sağlık raporu vb. gibi belgerin de bulunduğu dosyamı aldım. 28 ağustos 2019 itibari ile banka atm sinden motor ehliyeti için gerekli olan ücret/harç 399,40 lirayı ödedim. Nüfus müdürlüğünden sürücü belgesi randevusu aldım, başvurumu yaptım ve 1 hafta içinde kargoyla bana ulaşacağı söylenerek başvurumu tamamladım.
Aynı zamanda sınavı geçtikten sonra motor araştırmaya başladım. Bu süreç için benim kafamda 5 kriter vardı;
1– Çevre illere gidebilsin.
2– Hız sınırları çerçevesinde zorlanmadan, titremeden gidebilsin.
3– Sürekli sorun çıkaran bir motor olmasın. Böyle bir durumda da parçası kolay bulunsun.
4– Maliyeti uygun bir motor olsun.
5– Satmak istediğim zaman çok zorlanmayayım.
Ben bu kriterlere göre araştırdım ve beğendiğim bir motoru aldım. Motoru alma sürecinden de bahsetmek gerekirse;
- Satıcıyla iletişime geçtikten sonra (Ben arkadaşımdan aldım 😀 ), ustaya ekspertiz yapmaya götürdük.
- Kimlikler, ruhsat, ücret ile beraber notere gittik ve satış işlemlerini gerçekleştirdik.
En önemli kısım => Ekipman
Tabi ki motosiklet kullanacaksanız kesinlikle ekipman maliyetinden kaçmamanız gerekiyor. Bunun ile alakalı bir söz duymuştum “Ekipman bir gün gerekli olabilir, o gün hayatınız kurtulabilir.” Gerçekten bu konuda ödün vermemenizi tavsiye ederim, gerekirse daha düşük seviyeli bir motor alın fakat ekipmanınız için paraya kıyın.
Benim motosiklet ehliyeti ve ilk motorumu alma sürecim böyle gerçekleşti. Artık tecrübelenmem ve deneyim kazanmam gerekiyor.
Bonus : Rahmetli altın elbiseli adamın videolarından çok şey öğreneceksiniz.
Altın elibiseli adam youtube kanalı
Herkese iyi tatiller kalın sağlıcakla 😀