Yazılım Terimleri -02

Merhaba arkadaşlar,

Yazılım terimleri serimize devam ediyoruz. Bu serinin amacı yazılım dünyasında gördüğüm, duyduğum, okuduğum terimleri size basitçe anlatmak ve kaynak yönlendirmesi yapmak. Umarım hepinize faydalı olur. ( Özellikle mülakatlarda :D)

WCF: .net Framework 3.0 ile birlikte gelmiştir. Amacı farklı makinaların, platformların arasında iletişim sağlamaktır. .NET Remoting, XML Web Servisleri, Web Service Enhancements (WSE), Enterprise Services/COM+ ve Microsoft Message Queue(MSMQ) gibi teknolojileri tek bir noktada toplamıştır. 3 ana kısıma ayrılır diyebiliriz. Bunlar;
Adress: Servisin yeri,protokolü
Binding: Servis ile nasıl iletişime geçileceği
Contract: Servisin yaptığı iş

Daha fazla detay istiyorsanız;
http://www.canertosuner.com/post/WCF-(Windows-Communication-Foundation) (Türkçe)
https://www.c-sharpcorner.com/UploadFile/37db1d/what-is-wcf/ (İngilizce)

WCF
WCF

Windows servis: En basit anlamda işletim sisteminde arka planda çalışan, kullanıcı tarafında herhangi bir etkileşimi olmayan nesnelerdir.

http://www.buraksenyurt.com/post/Windows-Servislerine-Giris-bsenyurt-com-dan (Türkçe-Sıkı takip ettiğim bloglardan)
https://www.youtube.com/watch?v=5GGEl7q9lFA (İngilizce-Kanalda ki diğer videolara da göz atmanızı tavsiye ederim.)

Quartz: Açık kaynak kodlu bir job scheduler kütüphanesidir. Yine kısaca bahsetmek gerekirse yazdığımız jobların belirli zamanlarda çalışması için kullanılır.

http://bilisim.io/2017/06/06/nedir-bu-quartz-net/ (Türkçe)
http://www.quartz-scheduler.org/ (İngilizce – Tutorialları site içerisinde mevcuttur)

Hangfire: Quartz gibi açık kaynak kodlu bir background task kütüphanedir. Aşağıda ki linkte Background tasks (Arka Plan Görevleri) ve kütüphaneleri hakkında güzel bir yazı mevcut. Bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.

https://medium.com/arabamlabs/net-arka-plan-g%C3%B6revleri-background-tasks-1c84e80e81de (Türkçe)
https://www.hangfire.io/ (İngilizce)

ORM : Kısaca veri tabanı ile uygulamanızı, nesne yönelimli programlamaya göre eşleştirmenize yarayan tekniktir. Tablolarınızı sınıflara dönüştürür. Aynı şekilde codefirst gibi yaklaşımlarda sınıflarınızı tablolara dönüştürür.
Günümüzde bir çok ORM aracı bulunmaktadır. Bunlardan en popüleri ve en çok kullanılanı Entity Framework olmakla birlikte Nhibermate, Dapper gibi ORM araçlarıda bulunmaktadır. Aşağıdaki linklerden orm araçlarının kullanım örneği ve detaylarını inceleyebilirsiniz.

http://www.ugurkizmaz.com/YazilimMakale-615-ORM–Object-Relational-Mapping–Nedir-.aspx (Türkçe)
https://www.codeproject.com/Articles/849980/Implement-ORM-using-Csharp (İngilizce)

Linq, lambda : Yazılım içerisinde programcıya bağlı olarak veri tabanı sorgulama işlemlerinde kullanılabilen ifadelerdir. Tutorial için hemen yönlendiriyorum. Belki denemek isteyen olur 😀

http://www.ekremkilinc.com/Makale/29/csharp-ile-linq-ve-lambda-ifadeleri–1 (Türkçe)
https://www.tutorialspoint.com/linq/linq_lambda_expressions.htm (İngilizce)

TFS : Microsoft tarafından geliştirilen bir üründür. Tfs’i ekip çalışması, kaynak kodu yönetimi, proje yönetimi, test case yönetimi, build otomasyonu, versiyonlama, raporlama gibi alanlarda kullanabilirsiniz.

http://www.erkanokur.com/diger-kurumsal-yazilimlar/microsoft-visual-studio-team-foundation-server-tfs-nedir-kimler-kullanabilir.html (Türkçe)
https://www.quora.com/What-is-Team-Foundation-Server (İngilizce)

Git: Versiyonlama, build otomasyonu, test case işlemleri vb. bir çok yeteneği olan kaynak kod yönetim sistemidir. Başlı başına bir alandır, öyle bir iki cümleye sığmaz, araştırılması gerekir. Daha detaylı araştırmanız için tabi ki yönlendireceğim. Buyrun bunlar linkler;

http://ilkaygunel.com/blog/2016/git-nedir/ (Türkçe)
https://www.quora.com/What-is-git-and-why-should-I-use-it (İngilizce)

Apı Gateway: Api gatewayler kısaca api yönetimi ve güvenlik için kullanılırlar. Bir çok api gateway kütüphanesi mevcuttur. Peki bu api gateway bize ne sağlar ? Api gateway bize client tarafından gelen isteğin, direk api ye iletilmeden arada bir kapı görevi görerek bu kapıdan belirli işlemleri atlayabilen isteklerin geçmesini sağlar. KONG’da başarılı bir açık kaynak kodlu Apı Gateway kütüphanesidir. Aşağıda ki linkte bu kütüphane ile ilgili güzel bir yazı mevcuttur.

https://medium.com/@ugurgungor/api-gateway-%C3%A7%C3%B6z%C3%BCm%C3%BC-olarak-kong-1b5dea8b55f0 (Türkçe)
http://microservices.io/patterns/apigateway.html (İngilizce)

API-gateway
API-gateway

Bu haftalık da bu kadar olsun, yazıyı fazla uzatmayalım. Umarım yararlı olmuştur. Soru, görüş, öneri yada eleştirileriniz için mail atabilirsiniz. Kalın sağlıcakla…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir