AWS Avantajlar ve İnceleme

Merhaba,

Bugün kendim için araştırdığım bazı bilgileri yine sizlerle de paylaşmak istedim. teknolojinin herhangi bir alanında yükselen trendlerden bahsedince illaki konu Cloud Computing (Bulut Bilişim) üzerine de gelecektir. Yazılım alanında da şirketler giderek Cloud alanına kaymaktadır. Bence bunun 3 temel sebebi yüksek erişilebilirlik, yüksek ölçeklenebilirlik ve düşük maliyet özellikleridir. Aws de Amazon firmasına ait Cloud Vendörü (Hizmet sağlayıcısı olarak çevrilebilir sanırım :D) olarak öne çıkmaktadır.

AWS, Cloud Computing pazarının yaklaşık %40’ına sahiptir.(Microsoft Azure %10- Google %5 civarındadır.) AWS üzerinde 100′ den fazla servis bulunmaktadır ve bu sayı giderek artmaktadır. Aws’nin başlıca avantajları;

Kullanımı Kolaydır: Uygulamaların hızlı ve güvenli bir şekilde barındırılması için tasarlamıştır. Uygulamalara erişmek için yönetim konsolu veya API’lar kullanılabilir.
Esnek: AWS, işletim sistemini, programlama dilini, web uygulama platformunu, veritabanını ve hizmetleri seçmenizi sağlar.
Uygun Maliyetli: Kullandığın kadar öde avantajı(Daha detaylı bilgiler aşağıda yer almaktadır.) Servisler ne kadar fazla kullanılırsa birim fiyatın o kadar düşmesi avantajı.
Güvenilir: 10 milyar dolarlık çevrimiçi iş dünyasının sanal omurgası olan ve on yılı aşkın bir süredir, ölçeklenebilir, güvenilir ve güvenli bir global bilgi işlem altyapısından faydalanabilirsiniz.
Ölçeklenebilir ve Yüksek Performans: AWS tools, Auto Scaling, ve Elastic Load Balancing kullanarak, uygulamanız talebe bağlı olarak yukarı veya aşağı ölçeklenebilir.
Güvenlik: AWS, fiziksel, operasyonel ve yazılım önlemleri dahil olmak üzere altyapımızı güvenceye almak ve sağlamlaştırmak için uçtan uca bir yaklaşım kullanmaktadır. Veri gizliliği ve güvenliğine önem verilir. (FINRA Amerika’nın BDDK’sı (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tüm finansal işlemlerini AWS servisleri üzerinden taşınımaktadır.)

Bu avantajlara ek olarak şuana kadar servislere hiç zam yapılmamış aksine bu servislerin üzerinde 66 defa indirime gidilmiştir, Java, ruby, python, c# gibi bir çok dilde geliştirme yapılabilmektedir.

AWS Support ile çeşitli yönlerde (Güvenlik politikası, policyler, teknik sorunlar) destek alınabilmektedir. Şuan için destek dili olarak Japonca ve İngilizce bulunmaktadır.

Şuan için Dünya üzerinde 18 coğrafi bölge ve 1 yerel bölge olmak üzere 55 erişilebilir alanı mevcuttur. Bahreyn, Hong Kong, Çin, İsveç, AWS GovCloud (ABD Doğu) bölgeleri yakında eklenecek erişim bölgeleri olarak gözükmektedir.

Pricing AWS

 

Aws de servisler farklı ücretlendirme kriterine sahiptir ve servis kullanımı ne kadar artarsa birim başına maliyet o kadar düşmektedir. Gittiğim AWS etkinliğinde sunumda yer alan resimde de (Pricing AWS) bu anlatılmaktadır. Doğru kaynak yapılanması ve kendi kaynaklarının düzgün analizi ile beraber %30 – %66 arası maliyet azaltımı mümkündür.

Pricing AWS by service

AWS’de her servisin farklı ücretlendirme politikası bulunmaktadır. Yukarıda ki resme ek olarak Compute kısmı artık saatlik değil dakikalık hesaplanmaktadır yani kullandığınız dakika başına para ödersiniz. Başlıca bir kaç AWS servisinin kısaca ne yaptığından ve nerelerde kullanılabileceğinden bahsetmek istiyorum:

AWS IAM: IAM üzerinde farklı profilde kullanıcılar açılarak istenilen servislere yönetim konsolu, arayüz, her ikisi şeklinde erişim verilebilir. Bu kullanıcılar üzerinde hazır olan birçok policy ya da özel policyler uygulanabilmektedir. Böylece hem güvenlik hem de maliyet açıklarının önüne geçilebilmektedir. Kısaca yetki ve user management servisi olarak tanımlanabilir.
AWS CloudWatch: Aws’nin servisleri ile birlikte özel uygulamalar içinde alarmlar kurulabilir, loglar tutulabilir, monitör edilebilmektedir. Gelen verilere göre belirtilen kurallar ile birlikte özel tetiklemeler oluşturulabilir. API, arayüz, AWS Management konsolu üzerinden işlemler yapılabilmektedir. Kısaca monitoring ve alerting servisi olarak tanımlanabilir.
AWS EC2: Farklı enviromentları (ortamları diyelim) konfigürasyonlarına göre (test-preprod) hızlıca ayağa kaldırmak, işlem süresince aktif olarak kullanmak ve işlem bittiğinde makine kapatılarak hem zaman hem maliyet tasarrufu yapılması için kullanılabilir.
AWS S3: S3 içerisine dosya paylaşımı yapılabilmektedir. Dosyalar binary olarak tutulmaktadır bu yüzden her türlü dosya formatı ile çalışabilir. S3 bucketları arşiv vb. işlemler için kullanılabilir. Bu servis için .Net Core ile yaptığım örnek uygulamanın linkini buraya bırakıyorum 😀

Linkhttps://github.com/EnesAys/AwsS3-NetCore

AWS lambda: Cloud üzerinde fonksiyonlar yazarak bu fonksiyonların api üzerinden çağrılması için kullanılır. Yalnızca request süresi boyunca maliyet hesaplaması yapılır.

Evet bu kadar yazı yazdık, bilgi topladık kaynakları paylaşmazsak olmaz tabi. Buyurun kaynaklar;

Evet arkadaşlar saat 02:27 itibarı ile bir yazımın daha sonuna geldik, farkındayım biraz uzun oldu fakat bu kadar kısaltabildim umarım sıkılmadan okumuşsunuzdur. Herkese iyi tatiller, kalın sağlıcakla 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir